KORONA VİRÜSÜ VE OZON TEDAVİSİ

KORONA VİRÜSÜ VE OZON TEDAVİSİ

Tüm Dünya ülkelerinin bir anda gündemine oturan, kapımızı çalan yeni bir tehdit:

Korona Virüs (2019 nCov); hakkında kesin bilgilerin netleşmediği, bilimsel ve klinik çalışmaların yeterince olmadığı CoViD.

Korona virüsün konakçı (insan) dışında, yüzeylerde ne kadar süre yaşayabileceği önem arz etmektedir. Örneğin İnfluenza (grip) virüsü ortamın sıcaklığı ve nemine bağlı olarak 5 saat ile 7 günlük sürede dış ortamda canlılığını devam ettirebilir.Yine mide bağırsak sistemine saldıran nöroviruslar sıcak ve kuru ortamda dahi 4 hafta sürede dış ortamda canlı kalabilirler. Solunum sistemine saldıran Korona virüs vb virüsler soğuk ortamı daha çok severler.Şu ana kadar Korona virüsün dış ortamda ne kadar süre kalabileceği ile ilgili bilimsel çalışma yapılamamıştır.İnsan dışı ortamlarda bu virüsün çok kısa süre kalabileceği varsayımlarına çok itibar etmemeliyiz.Normalde virüsler aktif olup hastalık oluşturmak için canlı bir yapıya ihtiyaç duyan karmaşık biyomoleküllerdir. Korona virüsün dış yüzeylerde ne kadar tutunduğunu net bilmiyoruz,bu açıdan toplu kullanım alanlarının (otobüs,metro,avm,hastane,okul,…vb) düzenli bir şekilde dezenfekte edilmesi önemlidir.

Dış yüzeyleri virüsler ve patojen mikroorganizmalar açısından dezenfekte etmenin en güçlü yöntemlerinden birisi ozon gazı ile dezenfeksiyondur. Ozon gazının SARS virüsünü ( korona virüsün kuzeni ) öldürdüğü kanıtlandığından , korona virüs üzerinde de çok etkin olacağını söylemek isabetli olacaktır.

Ozon, oksijen atomlarından üretilen veya doğal olarak tabiatda da oluşan bir gazdır. Oksijen molekülü 2 oksijen atomundan oluşur. Bu oksijen molekülleri, şimşekli fırtınalar sırasında elektrik deşarjı veya Güneş’ten gelen UV ışığı ile atomlara ayrılır. Kararsız Tekli oksijen atomları di-atomik oksijen moleküllerine yeniden gruplandırılmadan tek başına var olamaz. Bu rekombinasyon aşamasında bazı atomlar gevşek bağlı tri-atomik oksijene dönüşecektir. Bu yeni moleküle Ozon veya O3 denir.Günümüzde ozon jeneratörü denilen cihazlar vasıtası ile oksijenden ozon gazı üretilmektedir.

Ozon gazının bakteri, virüs, mantar ve protozaalar üzerinde öldürücü etkisi kanıtlanmıştır.Günümüzde dezenfektan olarak şebeke sularında bu amaçla kullanılmaktadır. Ozon, virüslerin protein nükleik asit çekirdeğini dağıtarak virüsleri yok eder ve viral RNA’ya zarar verir. Daha yüksek konsantrasyonlarda ozon, virüslerin kapsid veya dış protein kabuğunu oksidasyonla yok eder. Poliovirüs I ve 2, insan rotavrüsleri, Norwalk virüsü, Parvovirüsler ve Hepatit A, B ve C olmak üzere çok sayıda virüs ailesi, ozonun virüsidal etkilerine duyarlı olan birçokları arasındadır. Gerçekten de, ozon tarafından virüsün lipit zarfı parçalandığında, DNA veya RNA çekirdeği hayatta kalamaz.Özellikle yapılarında lipit zarf içeren virüsler ozona karşı daha duyarlıdır ve korona virüste zarflı bir virüstür.Ozon gazının bu güçlü dezenfektan etkisi nedeniyle korona virüsten korunma adına dış ortam dezenfeksiyonunda çok etkili olacağını bilmekle birlikte, insan vücudunda tedavi amaçlı farklı yollarla ( damar içi, rektal, kas içi aşı..) kullanıldığında vücudun antioksidan kapasitesini ( vücutta hücreleri hasara uğratan oksidan maddelerin bertaraf edilmesi) artırdığını, vücudun savaşcıl gücünü artırdığını yani immün sistemin gücünü artırdığını biliyoruz.Korona virüs gibi hastalık etkenlerinin kişinin immün sistemi zayıf olduğunda ölüme kadar giden sürece neden olacağını, immün sistemi güçlü kişilerin tüm hastalık etkenlerine karşı daha dirençli olduğunu unutmamalıyız.

Ozon tedavisi ile antioksidan kapasitenizi artırabilir, savaşcıl gücünüzü artırabilir bu sayede hastalık etkeni patojen mikroorganizmalara karşı daha korunmuş ve güvende olabilirsiniz..