1. MEZOTERAPİ NEDİR?
Mezoterapi bitkisel ve farmakolojik ilaçların intradermal (derinin orta katmanı) enjeksiyonu ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hastalığın tanısı konulduktan sonra patolojinin olduğu organa yönelik olarak seçilen ilaç karışımının küçük dozlarda, özel iğneler yardımıyla ve özel teknik kullanılarak cilt içine verilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Uygulamanın ardından derinin orta tabakasında olan kılcal damar uçlarına ulaşan ilaç hızla etki eder. Bu yöntemle iyi seçilmiş olan birkaç damla ilaç en az riskle iyi tolere edilen bir etkinlik sağlar.
2. MEZOTERAPİNİN TARİHÇESİ
Mezoterapi ilk kez Dr. Pistor tarafından Fransa’da 1950’li yıllarda uygulanmaya başlanmıştır. uluslararası bir boyut kazanması 1972 yılını bulmuştur. Günümüze dek geliştirilmiş olup; Fransa, İngiltere, Almanya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Güney Amerika, Japonya gibi ülkelerde ve ülkemizde hekimlerce uygulanmaktadır.
3. MEZOTERAPİ NASIL ETKİ EDER?
Mezoterapinin 4 farklı etki yolu tarif edilmiştir:
Stimüloterapi (Uyarı verilmesi ile oluşan etki)
Batan İğnenin Fiziksel Etkileri
- İğnenin mekanik uyarısı sinir uçlarını uyararak cilt altı damarlarını genişletir.
- Zamanla vücutta endorfin gibi maddeler ile immun sistem (bağışıklık sistemi) hücreleri salgılanır.
Uygulanan İlacın Etkileri
- Mikro-dolaşımda (cilt altındaki küçük kılcal damarlardaki dolaşım) anti inflamatuar (iltihap önleyici) etkinin de gerçekleştiği uyarı verici rol
- Uygulanan ilacın ağrı yolaklarını bloke ederek oluşturduğu ağrı kesici rol
4. MEZOTERAPİNİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
Kliniğimizde kozmetik amaçlı mezoterapi daha çok uygulanmaktadır. Ağrı tedavilerinde de mezoterapi başvurulabilecek yöntemlerden biridir.
5. KOZMETİK AMAÇLI UYGULANAN MEZOTERAPİ HANGİ BÖLGELERE UYGULANMAKTADIR?
- Saç dökülmeleri, saç tellerinde güçsüzlük ve zayıflamalarda
- Ciltte kırışıklık, gözenek, leke tedavisi, göz altı torbalanmaları, akne tedavisinde
- Çene altı yağlanmaları (gıdı tedavisi), dekolte bölgesi kırışıklıkları
- Selülit ve bölgesel incelme tedaviler
6. SAÇ MEZOTERAPİSİNDE UYGULAMA NASIL VE NE KADAR SIKLIKTA YAPILMAKTADIR?
Genel saç dökülmelerinde, erkek tipi saç dökülmelerinde dökülmeyi durdurmak, ayva tüylerini kuvvetlendirmek ve yeni kıl çıkışını uyarmak için yapılan tedavidir.
Tedavi öncesinde hastalar saçlarını yıkayıp gelmelidir. Steril şartlar altında uygulamaya başlanmaktadır. Tedavi seans süresi yaklaşık 20-30 dk arasıdır. Anestezik krem/buz uygulaması, dezenfeksiyon işlemleriyle beraber 1 saati bulmaktadır. Tedavi öncesinde saç boyaması v.b işlemlerden uzak durulmalıdır. Tedavi süresinden sonraki 24 saat saçlar yıkanmamalıdır.
Saçlardaki problemin derecesine göre 2 ile 4 seans sonrasında tedaviden sonuç alınmaya başlanır. Genel yaklaşımda 6-12 seans uygulama yapılır. Tedavi aralıkları genellikle 2-4 haftadır. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
7. CİLT MEZOTERAPİSİNDE UYGULAMA NASIL VE NE KADAR SIKLIKTA YAPILMAKTADIR?
Tedavi planı doğrultusunda ilaç problem yaşanan ve desteğe ihtiyaç duyan cilt alanlarına ince uçlu iğne yoluyla enjekte edilir. Genel yaklaşımda 6-12 seans uygulama yapılır. Tedavi aralıkları genellikle 2-4 haftadır. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
8. MEZOTERAPİ UYGULAMASINDA NASIL BİR İÇERİK KULLANILIR?
Mezoterapi uygulamasında kullanılan karışımlar insanın cilt yapısında gereksinim duyduğu maddeleri içerir. Enjeksiyon yapılan alanlara vitamin, mineral, amino asit, hyalüronik asit, büyüme faktörleri, kök hücreler ve bir takım enzimler gibi içeriklerle destek sağlar. İnsan vücuduna yabancı olmayan içeriği ile laboratuvar ortamında üretilir ve vücudun pek çok bölgesinde cilt altı dokulara uygulanabilir.
9. MEZOTERAPİ UYGULAMASI SONRASINDA GÜNLÜK YAŞAMA NE ZAMAN DÖNÜLEBİLİR?
Mezoterapi seansı sonrasında hasta işine, günlük yaşamına hemen dönebilir. 24 saat içerisinde ufak iğne izleri kaybolur. Uygulama sonrasında cilt güneşten korunmalıdır.
10. MEZOTERAPİ UYGULANAMAYACAK DURUMLAR NELERDİR?
- Gebelik ve emzirme
- Uygulanacak bölgede enfeksiyon, açık yara
- Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar
- Böbrek yetmezliği ve son dönem kalp yetmezliği olan hastalar